Blogi, Referenssit

Messuosaston suunnittelu | Case: Suomen Yrittäjät

Messuosaston suunnittelu vaatii kovaa työtä, mutta entäpä 25 osaston suunnittelu samanaikaisesti? Suomen Yrittäjien vuosittainen tapahtuma Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät järjestettiin vuonna 2023 Porissa Enersense Areenalla ja vastasimme koko tapahtuman osastojen suunnittelusta, toteutuksesta ja rakennuksesta. Messuseinä messuseinän perään, erilaisia rakenteita, irtokirjaimia, valomainoksia, teippiä ja kylttejä sekä opasteita tuotettiin satoja neliöitä. Projektipäällikkönä toiminut Plusprintin Annulii Simonen teki pitkää päivää, jotta kaikki palaset saatiiin lukittua kohdilleen, mutta yhteistyöllä ja hyvällä suunnittelulla tapahtumasta luotiin Enersense Areenan jäähallimiljööseen upea tapahtuma, joka huokui hyvää yrittäjähenkeä.

Elisan messuosasto suunniteltiin tyylikkäästi Elisan brändiä kunnioittaen.

3D-mallinnus messuosastojen suunnittelun apuna

Messuosastojen rakentaminen tyhjään halliin on helppoa, mutta jäähallin käytäville osastojen rakentamisessa pitää käyttää huomattavasti enemmän luovuutta ja suunnittelutaitoa. Tila on nimittäin täynnä erilaisia esteitä ja huomioonotettavia seikkoja. Tästä syystä koko tila mallinnettiin 3D-kameralla, jolloin saatiin aikaiseksi upeaa 3D-kuvaa myös kumppaneille, jotka olivat tulossa näytteilleasettajiksi. Näin oman osaston pystyi hahmottamaan valmiina tuotoksena ja osastojen mitat olivat millintarkkoja rakennusvaihetta silmällä pitäen.

Jokaisesta osastosta tehtiin 3D-mallinnos. Tässä Oma SP ja Finnveran yhteisosaston mallinnos.

Projektipäällikkö Annulii Simonen muistelee suunnitteluvaihetta jälkeenpäin lämmöllä, vaikka kyseessä olikin erittäin suuritöinen projekti. ”Messutapahtuman rakennus jäähalliin sekä entiseen fanishop-tilaan ei ollut mikään helppo homma, sillä kiinteitä elementtejä oli paljon. Käytävillä oli mm. tolppia ja tiskirakenteita. Lisäksi ovet, kulkuväylät ja poistumistiet piti huomioida suunnittelussa ja käytävä oli suhteellisen kapea”.

3D-mallinnus auttoi myös Simosta, kun hän hoiti yhteydenpitoa kumppaneihin ja järjestäjätahoon. ”3D-mallinnuksesta tehtiin nettiselainversio, jota hyödynnettiin mm. kumppaneiden kanssa käydyissä Teams-palavereissa. Päästiin pyörimään tilassa ns. realistisesti ja katsomaan konkreettisesti juuri sitä kohtaa, mihin osasto tulee, jos sille oli tarve. Samaa tekniikkaa käytämme aina isommissa suunnitteluprojekteissa”.

Plusprint mahdollisti kanssamme erinomaisesti onnistuneen tapahtuman. Yhteistyö oli koko projektin saumatonta ja asiantuntevaa. Yhteistyö loi puitteet valtakunnallisesti merkittävän tapahtuman onnistuneeseen toteuttamiseen.
Niklas Ikonen, Liiketoimintajohtaja, Kiinteistö Oy Porin Jäähalli

Uutuutena Yrittäjäpäiville 2023 Poriin tuotiin ensimmäistä kertaa Satakunnan Yrittäjien ja Anu Gladin Gladmedia Oy:n yhdessä ideoima ja suunnittelema Yrittäjyysmaakuntaosasto-konsepti, jonka toteutukseen oltiin erittäin tyytyväisiä ja palaute oli pelkkää positiivista. Varsinkin tyylikästä toteutusta kehuttiin vuolaasti, sanoo Satakunnan Yrittäjien tapahtumakoordinaattori Nina Huhtamäki. Upean maakuntaosaston myötä toimme Satakunnan kaikki kunnat esille ja lisäksi kuntien mukana esiteltiin noin kahdenkymmenen satakuntalaisen yrityksen erikoisosaamista.

Toteutus vastuullisesti ja paikallisia kumppaneita käyttäen

Suunnittelussa kumppaninamme toimi Luova Toimisto Ensemble, joka loi muun muassa yhtenäisen grafiikan tapahtumaan ja suunnitteli yhdessä tiimimme kanssa messuosastojen ilmeet. Rakennusvaiheessa paikalliset kumppanit olivat suuressa roolissa ja apunamme toteuttamassa olivat mm. Satagrafia, MP Tape Design ja Mainosmasiina.

Osastot suunniteltiin arvojemme mukaisesti vastuullisesti ja ekologisesti. Muun muassa maakuntaosaston 14 yksikköä valmistettiin tyylikkään ulkokuorensa lisäksi uusiokäytettäviksi. Kumppaniosastot rakennettiin pääosin 100% kierrätettävästä kerroskartonkilevystä ja rakenteina käytettiin uudelleenkäytettävää alumiiniprofiiilia. Printit tuotettiin matalaenergialaitteistollamme ja huippulaadukkalla kuvanlaadulla. Perimmäisenä ajatuksena oli, että mahdollisimman vähän heitetään tilaisuuden jälkeen roskiin, mutta laadusta ei tingitä.

Maakuntaosastolla käytettiin muun muassa akustiikkapaneelia rakenteissa.

Kävijäkyselyssä huippuarvosanat

Suomen Yrittäjien teettämässä kävijäkyselyssä vuoden 2023 tapahtuma arvioitiin kautta aikojen parhaiten onnistuneeksi Yrittäjäpäivätapahtumaksi. Lähes kaikki osa-alueet saivat erinomaiset arvosanat ja kävijät viihtyivät Enersense Areenalla loistavasti. Poriin oli myös saatu huipputason vieraita, sillä päivien aikana lavalla vierailivat muun muassa presidenttiehdokkaat ja Cheek eli Jare Tiihonen.

Plusprint keräsi kiitosta sekä järjestäjätaholta, kumppaneilta kuin Enersense Areenan puoleltakin. Yrittäjien tapahtumatuottaja Anne Eronen kiitteli yhteistyön joustavuutta ja yhteydenpitoa sekä toteutuksen korkeaa tasoa kiiteltiin laajasti. Projektipäällikkö Annulii Simonen keräsi luonnollisesti paljon kiitosta myös kumppaneilta, sillä jokainen osa-alue hoidettiin viimisen päälle.

Enersense Areenan liiketoimintajohtaja Niklas Ikonen kuvaili yhteistyötä seuraavasti: ”Plusprint mahdollisti kanssamme erinomaisesti onnistuneen tapahtuman. Yhteistyö oli koko projektin saumatonta ja asiantuntevaa. Yhteistyö loi puitteet valtakunnallisesti merkittävän tapahtuman onnistuneeseen toteuttamiseen”.

Tuoteosastot
Sulje